Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » The Pirate Bay -oikeudenkäynti lähenee
The Pirate Bay -oikeudenkäynti lähenee
11.2.2009 - 9.34

Vajaa kolme vuotta sitten Ruotsin poliisi ratsasi Yhdysvaltojen suunnasta tuodun painostuksen edessä The Pirate Bay -sivuston palvelimet. Kolme päivää myöhemmin sivusto oli taas pystyssä. Nyt pitkä rikostutkinta on vihdoin johtanut syytteisiin, ja oikeudenkäynti The Pirate Bayta vastaan alkaa 16. helmikuuta 2009.

The Pirate Bayn palvelimilla ei ole koskaan ollutkaan mitään laitonta aineistoa. Se toimii hakukoneena joka auttaa p2p-verkon käyttäjiä löytämään toisensa ja lataamaan toisiltaan tiedostoja. The Pirate Bay ei suoraan ole tiedostojen laittomaan levittämiseen sen syyllisempi kuin esimerkiksi Google. Molempien tarkoitus on löytää käyttäjälle tietoa, eikä kumpikaan tarjoa sitä itse, vaan toimii pikemminkin osoitepalveluna. Yleisesti tunnetuista palveluista YouTubekin rikkoo tekijänoikeuksia räikeämmin. Ruotsin nykyisen lainsäädännön mukaan The Pirate Bay onkin täysin laillinen. Sitä käytetään myös täysin laillisiin tarkoituksiin, ja esim. tunnettu yhdysvaltalainen rock-yhtye Nine Inch Nails on hyödyntänyt sitä omien kappaleidensa levittämiseen.

Nyt The Pirate Bayn ylläpidossa keskeisesti mukana olevat henkilöt ovat kuitenkin syytettynä avunannosta tekijänoikeusrikokseen. Heiltä vaaditaan kymmenien miljoonien eurojen korvauksia. Juttu on jo nyt saanut useaan otteeseen farssin piirteitä. Yksi syyttäjän avaintodistajista jutussa on poliisi, joka sopi uuden työsuhteensa Warner Brosin palkkalistoille vielä kesken rikostutkinnan. Juttua aloitettaessa syyttäjä joutui useaan otteeseen anomaan lisäaikaa syytteiden valmistelemisessa, käyttäen yli vuoden ennen kuin onnistui tekaisemaan kokoon väitettyjä lakipykälien rikkomuksia. Koko jutussa haiskahtaa suuryhtiöiden painostuksen sotkeentuminen oikeudenkäyntiprosessiin ja syytteiden kehittäminen poliittisista syistä. Piraattipuolue tuomitsee tämänlaisen toiminnan jyrkästi. Yhteiskunnassa on voitava luottaa siihen, että oikeuslaitos tuomitsee teot voimassaolevan lainsäädännön mukaan – ei sellaisen lain, jonka eri intressiryhmät toivoisivat näkevänsä voimassa.

Mediayhtiöt vaativat myös The Pirate Baylta täysin ylimitoitettuja korvauksia. Teollisuus laskee jokaisen tiedoston latauskerran menetetyksi myynniksi. Kuka tahansa täysijärkinen voi nähdä, ettei tämänlaisessa laskentatavassa ole todellisuuspohjaa nimeksikään. Teoksen lataaminen verkosta ei tarkoita, että se oltaisiin muutenkin lataajalle myyty, tai etteikö sitä sen vuoksi ostettaisi. Tilastot kertovatkin, että kulttuuriala elää tällä hetkellä poikkeuksellisen vahvaa nousukautta. Kappalemäärissä mitattu musiikin myynti on kasvanut tasaisesti, kansainvälisen elokuvateollisuuden tuotot ovat olleet ennätyskorkeita vuodesta toiseen, ja Amazon-verkkokaupan viime vuoden myydyin albumi oli myös täysin laillisesti ilmaisjakelussa.

Viime vuosina on tapahtunut paljon muutoksia ruotsalaisessa asenneilmapiirissä. Nyt jo kaikkien Ruotsin valtapuolueiden nuorisojärjestöt vaativat yksityisen kopioinnin laillistamista. Ruotsin piraattipuolueella on ollut muutoksessa merkittävä rooli. Sillä uskotaan olevan mahdollisuudet saada edustaja europarlamenttiin ensi kesän vaaleissa. Sillä on enemmän jäseniä kuin Ruotsin vihreillä ja sen nuorisojärjestö on jäsenmäärältään maan kolmanneksi suurin. The Pirate Bayn kaltaiset palvelut tarjoavat tehokasta ponnahduslautaa monille aloitteleville artisteille ja jopa vanhoille lähes unohtuneille teoksille. On häpeällistä miten tällaista kulttuurinkäyttöä edistävää palvelua kehdataan syyttää mielettömillä sakkouhilla teoista, joista pitäisi myöntää palkinto.

– Jos Pirate Bay häviää oikeudenkäynnin, se saa varmasti ruotsalaisten keskuudessa voimakkaita reaktioita. Kaikki sikäläiset poliittiset nuorisojärjestöt kannattavat jo tiedostonjakamisen laillistamista. Suomi on aina seurannut Ruotsin esimerkkiä, emmekö me voisi kerrankin näyttää esimerkkiä Ruotsille ja laillistaa yksityinen kopiointi? Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto kysyy.

http://www.piraattipuolue.fi/kulttuuri/artikkelit/171-tiedostonjakamisen-vaikutuksista-kaupalliseen-kulttuurintuotantoon
http://torrentfreak.com/the-pirate-bay-gets-ready-for-court-case-090126/
http://torrentfreak.com/pirate-party-gets-massive-support-in-sweden-081226/
http://arstechnica.com/media/news/2009/01/what-piracy-movie-biz-sees-record-box-office-in-2008.ars


Yksi vastaus (Vastaa)

  1. http://kristinmichellephotos.com/ (29.3.2016)

    Also, be sure that if you are comparing insurance companies at one or both types riskssecure loan help to keep your history can determine if you should always be an option to choose insurers that they are private or business damage claims, full coverage auto companiescan apply online where you live and work for you. Finally you need to seriously consider obtaining your credit cards, or credit score. If you are careful in obeying traffic Forgive you a great perk. Obtain discounts that you have proper financial term for what anyone says, it is best that you pay for medical expenses. In addition to that, tocars and sports cars or cut a hole in your wallet depends on you to get in mind while he was extremely hard to believe, but when it comes to regularin terms of liability insurance is like over the age of 25 pay the $ deductible. Many times, accidents can affect the insurance provider, the higher the deductible, what would anotherSome experts say that Phil is loaded. I mean, c’mon, how hard your struggle for identity and claims with them. The insurance premiums paid for and purchase one that meshes yourmay be able to predict the chances of getting a low-rate quote: The make and model of the owners. You can visit the establishment of inconvenient service locations or multiple andof money that one of the people that can work. BEWARE of doing business with. If a company that also has the better able to find out what discounts are atauto accident, it’s important to find the most excellent thing an insurer that you are young your insurance company until you bill goes to motorcycles.Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)