Piraattipuolue » Lehdistötiedotteet » Viestin välittäjä ei ole vastuussa viestistä
Viestin välittäjä ei ole vastuussa viestistä
2.10.2008 - 21.02

Vähemmistövaltuutettu Johanna Suurpää ehdottaa tiukempaa verkon keskustelupalstojen kontrollointia (Uusi Suomi, Digitoday 1.10.). Hän haluaa saada kuriin verkossa liikkuvat rasistiset aineistot.

Perinteisesti sananvapauden suhteen on vallinnut käsitys, että viestin viejä ei ole vastuussa viestin sisällöstä. Vastuu on ainoastaan viestin laatijalla. Vain perinteisten joukkoviestimien osalta tunnetaan toimittajavastuun periaate. Tällöin kyse on aineistosta, jonka toimittaja käy tarkoin läpi ennen sen julkaisemista. Vaikutusvaltaisilla joukkotiedotusvälineillä kuuluukin olla erityinen vastuu julkaisemastaan sisällöstä. Tällaista vastuuta ei kuitenkaan voi sälyttää yksityishenkilöiden tai aatteellisten yhdistysten harteille.

Suurpää ottaa kannanotossaan esille erityisesti yritysten vastuun. Esimerkiksi Piraattipuolue ry ei ole yritys, vaan aatteellinen yhdistys. Sillä ei ole mahdollisuutta palkata keskustelufoorumilleen valvojia. Viestien tarkastaminen etukäteen taas tyrehdyttäisi keskustelun, koska jatkuvaan foorumin tarkkailuun ei ole mahdollisuutta. Sama koskee monia muitakin keskustelupalstoja, sillä kuka tahansa voi yksinkin sellaisen perustaa.

Verkon keskustelupalstoja ei voida rinnastaa julkaisutoimintaan. Keskustelupalstan ylläpitäjä tarjoaa mahdollisuuden viestien välittämiseen samaan tapaan kuin posti ja vaikkapa internet-palveluntarjoajat. Jokainen voi tehdä rikosilmoituksen laittomaksi epäilemästään verkkoaineistosta. Tällöin poliisi tutkii asian, ja tuomioistuin voi määrätä viestin poistettavaksi ja rangaista viestin lähettäjää. Piraattipuolue pitää tavanomaista rikosoikeusjärjestelmää riittävänä keinona puuttua verkon lainvastaisiin sisältöihin.

Keskustelupalstojen ylläpitäjien olisi Suurpään mukaan reagoitava ilmoituksiin asiattomista viesteistä. Kenen tekemiin ilmoituksiin pitäisi reagoida? Keskustelupalstojen ylläpitäjät voivat toki vapaasti rajoittaa palstoilla käytävää keskustelua oman mielensä mukaan. Oikea taho arvioimaan viestin lainmukaisuutta on kuitenkin tuomioistuin. Keskustelupalstojen ylläpitäjien ei varmaankaan kukaan halua reagoivan jokaiseen ”moraalisesti närkästyneen” kansalaisen yhteydenottoon.

Suurpää pahoittelee kannanotossaan sitä, että internetin täydellinen kontrollointi on mahdotonta. Hän tuntuu tavoittelevan siis vain lähes täydellistä kontrollia. On huolestuttavaa, että merkittävä suomalainen viranomainen esittää tällaisia sananvapautta vastustavia kantoja. Piraattipuolue katsoo, että toimitettua aineistoa lukuunottamatta viestin välittäjää ei tule panna vastuuseen välitetystä viestistä.Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)