Piraattipuolue » Jäsentiedotteet » Piraattipuolueen ehdokkuus ja sitoutumattomuus
Piraattipuolueen ehdokkuus ja sitoutumattomuus

Piraattipuolueen ehdokkuus ja sitoutumattomuus

Jo monesti on kyselty tai jopa oletettu olevan mahdollista lähteä sitoutumattomana ehdokkaana puolueen listoille Eduskuntavaaleihin 2015 ehdolle. Lähtökohtaisesti puolue ei sitoutumattomia ehdokkaita haluaisi lainkaan, mutta on valmis kompromisseihin. Sitoutumattomien karsastaminen ei kuitenkaan ole kiusantekoa tai itsepäisyyttä, eikä puolue sinällään hyödy mitenkään siitä onko ehdokas puolueen jäsen vai ei, vaan kaikelle tälle on hyvät perusteet.

1) Sitoutumattomiltakin odotetaan pääpiirteittäin samaa kuin sitoutuneilta

Vaikka ehdokkaalta ei odoteta yhdenmielisyyttä koko puolueohjelman kanssa, odotetaan pääpiirteittäin samanlaista ajatusmaailmaa ja kannatusta puolueohjelmalle ja vaaliohjelmalle. Jos jokin ohjelmakohta ei miellytä, sille ei voi mitään, mutta päinvastaisten arvojen kampanjointia ei suvaita.

2) Sitoutumattomuuden mainostaminen olisi huijausta

Perinteisissä puolueissa sitoutumattomuus on jäsenkirjan puuttumisen lisäksi ilmaissut sen, ettei valittua ehdokasta sido yhtä tiukka puoluekuri kuin ns. sitoutuneita edustajia. Tuota puoluekuria harjoitetaan lähinnä puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän toimesta.
Piraattipuolueessa sen sijaan jo lähtökohtaisesti ei olla halukkaita ylläpitämään tiukkaa puoluekuria, eikä puolue pysty pakottamaan sitoutunutta edustajaa yhtään sen paremmin tiettyyn käytökseen kuin sitoutumatontakaan.

3) Muiden yhteyksien mainostaminen

On ehdokas sitten sitoutunut tai sitoutumaton, on hänellä oikeus mainostaa omille kohderyhmilleen yhteyksiään ja sidonnaisuuksiaan. Tämä kuitenkin vaatii hieman pelisilmää, sillä ehdokkaan tulee muistaa olevansa nimenomaan Piraattipuolueen ehdokaslistalla, ei vaaliliitossa tai yhteistyössä. Yleisissä mainoksissa ei kenenkään yhteyksiä mainosteta sen paremmin kuin muidenkaan, vaikka kaikilla varmasti on jotain sidonnaisuuksia johonkin suuntaan.

4) (sit.) status ja jäsenyys

Piraatit ovat valmiita joustamaan jäsenyysvaatimuksesta silloin, kun sen merkitys koetaan merkittäväksi. Vaalijulisteisiin tai kampanjamateriaaliin ei kuitenkaan (sit.) statusta paineta, sillä kuten kahdessa ensimmäisessä kohdassa on tuotu esille, olisi se lähinnä äänestäjän puijaamista ja puolueen halventamista antamalla ymmärtää ettei arvosta puolueen poliittisia tavoitteita ja -arvoja.

Piraattipuolue sallii myös jäsenyyden useammassa puolueessa yhtäaikaa.Vastaa

Nimi / nimimerkki
(* pakollinen)
Sähköposti
( * pakollinen - ei julkaista)
Verkkosivut
Viesti
(* pakollinen)